Anheuser-Busch InBev, de grootste bierbrouwer ter wereld, overweegt om de nummer twee SABMiller over te nemen. Daarmee zou er een biergigant ontstaan die Heineken in de schaduw zet.

Bierbrouwer Anheuser-Busch InBev is van plan om een bod te doen op SABMiller. Dat meldde SABMiller, het moederbedrijf van Grolsch, woensdag in een persverklaring. AB InBev bevestigde dat SABMiller inderdaad benaderd is met een voorstel, maar dat een bod of overname nog lang niet in kannen en kruiken is.

Een fusie van de twee grootste brouwers ter wereld is nog geen gelopen race. “We hebben geen voorstel ontvangen en het bestuur heeft geen details over een mogelijk voorstel”, liet SABMiller woensdag weten.

Sowieso is het onwaarschijnlijk dat mededingsautoriteiten zonder slag of stoot akkoord gaan met een overname. Beide bedrijven zullen waarschijnlijk onderdelen af moeten stoten om goedkeuring te krijgen. Heineken komt dan in beeld als overnamekandidaat van losse merken.

Geschiedenis van fusies

AB InBev is een bierconcern dat is ontstaan uit een lange reeks fusies. In 2004 gingen het Belgische Interbrew en het Braziliaanse AmBev samen. Tot 2008 ging de combinatie als InBev door het leven, totdat het Amerikaanse Anheuser Busch het bedrijf overnam voor 52 miljard dollar. Vanaf dat jaar is AB InBev de mondiale nummer 1, met merken als Stella Artois, Corona, Hoegaarden, Budweiser, Leffe en Beck’s.

SABMiller is in 2002 ontstaan, toen South African Breweries het Amerikaanse Miller kocht. Naast Grolsch, dat in 2008 werd ingelijfd, produceert de Brits-Zuid-Afrikaanse brouwer ook Foster's, Peroni en Dorada.

Overnamespel bierbrouwers

Vorig jaar september waren er al speculaties over een overname van SABMiller door AB InBev. De laatste zou in gesprek zijn met banken om een bod te financieren, meldde The Wall Street Journal destijds.

Vorig jaar nog benaderde SABMiller Heineken met een overnamevoorstel, maar dat werd afgewezen. In overleg met de familie Heineken, die een controlerend belang in de Nederlandse brouwer bezit, werd echter besloten dat zo’n deal niet uitvoerbaar zou zijn.

Marktkenners vermoeden dat SABMiller zich met de overname van Heineken wilde wapenen tegen de interesse van AB InBev.

Grootste bierconcern ter wereld

Mochten AB InBev en SABMiller fuseren, dan ontstaat de grootste bierbrouwer ter wereld, met een marktwaarde van zo'n 218 miljard euro. Daarmee zou het in omvang tot de tien grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld horen.

Ook qua biervolume is het fusiebedrijf dominant. AB InBev en SABMiller verkochten vorig jaar samen bijna 600 miljoen hectoliter bier, flink meer dan de huidige nummer drie Heineken.

Geografisch hebben AB InBev en SABMiller overal een vinger in de pap. AB InBev is vooral sterk in aanwezig in Noord- en Zuid-Amerika, terwijl SABMiller Afrika en delen van Zuid-Amerika stevig in handen heeft. Heineken is met name in Europese en enkele Afrikaanse landen marktleider.

Sterke merken

Van belang is verder nog dat zowel AB InBev als Heineken vooral mondiale merken hebben, terwijl SABMiller meer regionaal georiënteerde bieren heeft. Dat is te zien aan onderstaand lijstje van de meest waardevolle biermerken.

In de top 6 heeft AB InBev liefst vier merken: Budweiser, Bud Light, Stella Artois en Corona. Heineken bier staat op plaats drie. Het merk Skol wordt door brouwer Carlsberg in licentie gebrouwen in Europa, Noord-Amerika en Azië. In Latijns-Amerika heeft AB InBev de rechten op Skol.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl